Aku buat tak banyak pun cuma dalam 20-25 bekas jer..aku guna daun pisang kt blakang umah jer..kalo tk dek leh beli kt pasar..belambak..hehehe!!!
nilah upe ye acuan yg mak aku tlg buatkan.kalo tkde leh guna kotak mancis jer. |
2) pastu aku tekapkan dgn acuan aku tu tuk dapatkan bentuk sampan ye tu..(paku tu fungsinye supaya senang aku nk cabut acuan dari bekas ye)..
3) pastu dah buat tu stepler ler...hihihi..
4) jadilah camni rupe ye..so korang buatlah sampai abis..ni aku buat dalam 25 sampan jer..skali makan jer..tk dan nk simpan2..maklumlah 2 umah..hihihi..
5) selepas tu aku gunakan bekas aiskrim ni tuk bancuh tepung gamdum( aku lebih suka pakai tepung gamdum drp tepung beras). yg ni tepung dia dlm 1 1/2 cawan.bancuh dgn air dan santan (RM1)..bancuh sampai cair macam nk buat roti jala.taruk garam secukup rasa..ok..hihihi..1 siap!!
6) ha..yg ni sama jugak cam tadi cuma aku taruk pewarna hijau.kalo krg rajin g blander daun pandan dan tapis air dia tuk bt pewarna..wangi sikit..yg ni tk payah taruk garam..
7) pastu aku tapis bancuhan tadi ke dalam bekas kole air ni..senang aku nk tuang dalam acuan sampan tadi..satu warna hijau satu putih..yang hijau kt bawah yang putih sblah atas..
8) ambik acuan sampan tadi..aku susun cantik2 nak taruk gula pasir dlm 1 sudu besar.
9) masukkan dalam pengukus yg dah aku panaskan.pengukus aku kecik jer..ni pun mak punye..hihihi..
10) dah susun elok2..terus tuangkan bancuhan yg warna hijau dulu..agak2 separuh dari bekas sebab nanti kite nk tuang yg warna putih plak.(tk payah tggu gula cair)..pastu tutup dan biarkan dlm seminit kot..(agak2 bila kita tuang yg putih tu tk tenggelamlah)
11) dah tu..aku tuang plak yg warna putih tu.tutup balik dan biarkan masak lebih kurang 5-10 minit..camni ler upeye..tk cantik sgt bekas ye sebab daun pisang td lembik coz aku bt sekeping je..tapi yg penting rasa ye..betul tak.???kan3x..
12) dah siap!!!..mesti korang pelik asal upeye tk sama cam kt pasar malam atau kt kedaikan??coz slalu ye yg jual2 kt luar tu depa kukus/masak dulu bancuhan tepung tu(slalu depa guna tepung beras)..pastu baru depa tuang kt dlm acuan..tu pasal daun pisang dia nmpk cantik je dan tk layu..tapi rasa lebih kurang jer..
slalu ye kuih-kuih ni aku slalu buat sendiri sebab aku leh adjust mane-mane rasa yg aku suka..kalo nk manis aku lebihkan gula, kalo nk mkn puas aku buat banyak2 (itupun kalo aku rajin dan ada bahan2 kt dapurlah)..
ok..slamat beramal...
No comments:
Post a Comment